با اینکه خیلی وقت ها در زندگی مان سعی میکنیم خود را قوی و شاد نشان دهیم، اما ناگزیر چهره ما دارای نشانه هایی است که از احوالات درونی ما خبر میدهد. جالب است بدانید که هر یک از احساسات ما به صورت طولانی مدت تاثیرات شگرف و قابل توجهی روی پوست ما میگذارد که به مرور شاید متوجه تاثیر افسردگی بر چهره نشویم. پس لازم است به سلامت روح و ذهن مان اهمیت بدهیم و علاوه بر اینکه برای پوست مان روتین پوستی در نظر میگیریم، در جهت سلامت حال و احوال مان یکسری مراقبت های ذهنی در پیش بگیریم تا تاثیر مثبت آن را بر ظاهرمان هم بیابیم.

افسردگی چیست؟

افسردگی به عنوان اختلال روحی تعریف میشود که احساس مداوم اندوه را به همراه دارد. نوع شدید افسردگی، افسردگی بالینی یا اختلال افسردگی عمده نامیده میشود. فرد افسرده علائم جسمی و روحی را تجربه میکند که باعث میشود زندگی روزمره تبدیل به چالش جدی شود. گاهی تاثیر افسردگی بر چهره در پی یک رویداد رخ دهد که زندگی شما را تغییر داده، مثل فقدان یا یک رویداد غیر منتظره مانند آسیب روحی، مدت زمان آن کوتاه و موقتی است. زمانی که علائم افسردگی بیش از دو هفته طول بکشد، اختلال افسردگی در فرد تشخیص داده میشود. علائم افسردگی دو قطبی و اختلال اضطراب پس از سانحه (PTSD) مشابه با علائم افسردگی و تاثیر افسردگی بر چهره است.

علائم افسردگی

فرد دارای علائم افسردگی موارد زیر را تجربه میکند:

  • احساس پوچی و اندوه در اکثر روز ها
  • عدم تمایل به فعالیت هایی که قبلا از آنها لذت میبرد
  • کاهش یا افزایش وزن در اثر تغییر اشتها
  • احساس کندی، تنبلی یا پریشانی
  • خستگی به علت پایین بودن انرژی
  • تمرکز پایین یا عدم توانایی در تمرکز و تصمیم گیری
  • فکر به خودآزاری، مرگ یا خودکشی

مشکلات ظاهری که می‌توانند در اثر تاثیر افسردگی بر چهره به وجود بیایند

  • تیرگی زیر چشم: تیرگی و گودی های زیر چشم می‌توانند در اثر کم‌خوابی و استرس بیش از حد تشکیل شوند. همچنین افراد مبتلا به افسردگی از کافئین زیادی استفاده می‌کنند که خود روی سلامت پوست تاثیر خواهد گذاشت.
  • بروز آکنه: استرس بالا می‌تواند بروز آکنه و جوش را در سطح پوست بیشتر کند. استرس هورمون کورتیزول زیادی در بدن آزاد می‌کند که باعث مختل کردن سایر هورمون‌ها و بروز آکنه خواهد شد.
  • ایجاد کهیر و بثورات پوستی: افراد مبتلا به افسردگی رژیم غذایی سالمی ندارند که می‌تواند روده‌ها را تحت تاثیر قرار داده و باعث ایجاد کهیر روی پوست بشود که این مورد هم جزو تاثیر افسردگی بر چهره محسوب میشود.
  • بیماری‌های پوستی: معمولا سه بیماری روزاسه، اگزما و پسوریازیس در افراد مبتلا به افسردگی بیشتر رخ می‌دهند. در این شرایط، ظاهر پوست بدتر شده و باعث ایجاد مشکلات بیشتری مانند کمبود عزت نفس خواهد شد.

آیا در افسردگی، هورمون‌ها به ضرر زیبایی پوست تغییر می‌کنند؟

متاسفانه بله! تاثیر افسردگی بر چهره با تغییرات هورمونی مختلف می‌تواند به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر پوست تاثیرات منفی داشته باشند. تغییرات هورمونی به صورت زنجیره‌وار رخ می‌دهند و گاهی تشخیص اینکه کدام هورمون، این زنجیره را آغاز کرده، دشوار است. بعضی اوقات تغییرات هورمونی ناشی از افسردگی باعث خشکی پوست، عدم توانایی سلول‌های پوست برای حفظ آب میان بافتی، از بین رفتن حالت ارتجاعی، چاقی یا ورم صورت و… می‌شوند.

همچنین برخی متخصصان بر اساس آمار متوجه شده‌اند، ارتباط معناداری بین افسردگی و بیماری‌های پوستی وجود دارد. برای مثال ۸۰ درصد از افرادی که درگیر آکنه هستند، مستعد ابتلا به افسردگی اساسی بوده‌اند. در ادامه، چند مورد از تاثیرات هورمونی ناشی از افسردگی را بر پوست بخوانید.

مضرات افزایش هورمون کورتیزول برای پوست

معمولا افسردگی در مراحل مختلف با اضطراب همراه است. حتی گاهی اضطراب‌های دائمی، خود باعث بروز علایم و تاثیر افسردگی بر چهره می‌شوند. زمانی که دچار استرس می‌شویم، فرآیندهای مختلفی در مغز ما رخ می‌دهد که در نتیجه آن، هورمون کورتیزول از غدد فوق کلیوی ترشح می‌شوند. استرس‌های مداوم برابر با افزایش ترشح کورتیزول است. کورتیزول می‌تواند غدد ترشح چربی سطح پوست را مسدود کند و به سبب آن، آکنه پدیدار شود.

از دیگر آثار مخرب ترشح زیاد کورتیزول این است که سلول‌های پوست، توانایی خود را برای حفظ آب از دست می‌دهند. وقتی سلول‌های پوست ظرفیت نگهداری آب را نداشته باشند رطوبت، خاصیت ارتجاعی و طراوت پوست از بین می‌رود و در نهایت چهره، تیره و افتاده به نظر می‌رسد.

متخصصان دریافته‌اند که اغلب مبتلایان به بیماری‌های پوستی مزمن مانند آکنه، اگزما، پسوریازیس و ویتیلیگو درگیر استرس‌های روحی مداوم هستند. می‌توان گفت، استرس مداوم با وارد کردن آسیب های مختلف به سلول‌های اجزای بدن، تاثیر افسردگی بر چهره، زیبایی و سلامت پوست را هم می‌گیرد.

تغییرات هورمون‌های خواب در افسردگی و مضرات آن برای پوست

در بسیاری مواقع، مبتلایان به افسردگی، تغییراتی در الگوهای خواب شبانه تجربه می‌کنند. بی‌خوابی‌های شبانه، خواب‌های طولانی مدت در روز و… عموما در افسردگی مشاهده می‌شوند که تاثیر افسردگی بر چهره می‌تواند بر زیبایی پوست تاثیر منفی شدیدی داشته باشند. وقتی هنگام شب به اندازه کافی یا آسوده نخوابید باشید، صبح در آینه با چشم‌های پف کرده مواجه می‌شوید. اگر این بی‌خوابی‌ها به صورت مداوم ادامه داشته باشند، باید انتظار حلقه‌های سیاه زیر چشم‌ها را هم داشته باشید.

اغلب موارد، تغییرات منفی در الگوهای خواب در مبتلایان به افسردگی، ناشی از اختلالات هورمونی هستند. البته به این نکته توجه داشته باشید که علایم افسردگی برای همگان یکسان نیست. همچنین دلایل افسردگی و آغاز این بیماری نیز برای افراد مختلف، متفاوت است. با این حال تغییرات الگوی خواب در بسیاری از انواع افسردگی مشاهده می‌گردد.

بی‌خوابی یا خواب بیشتر از ۱۰ ساعت در شبانه روز، علاوه بر تیرگی اطراف چشم، مضرات دیگری نیز برای پوست به همراه می‌آورد. مغز و بدن به خواب کافی در هنگام شب نیاز دارند تا فرآیندهای طبیعی را به درستی انجام دهند. با تغییر الگوهای خواب در شبانه روز، ریتم ترشح هورمون‌ها و آنزیم‌های مختلف در بدن نیز تغییر می‌کند. در نتیجه عملکرد ناقص یا نادرست بدن برای ترشح هورمون‌ها، بسیاری از سلول‌های بدن آسیب می‌بینند. از تاثیر افسردگی بر چهره، ظاهر چین و چروک صورت و کاهش رطوبت پوست، فقط یکی از صدها مضرات بی‌خوابی یا پرخوابی در انسان هستند. 

اثرات ناراحتی بر پوست شما

استرس مزمن می تواند به دو صورت روی صورت شما ظاهر شود. اول، هورمون های زمان استرس که بدن شما هنگام احساس ناراحتی و اضطراب ترشح می کند، می تواند منجر به تغییرات فیزیولوژیکی شود که بر پوست شما تأثیر منفی می گذارد. دوم، احساس استرس ممکن است منجر به عادت‌های بدی مانند دندان قروچه یا گاز گرفتن لب‌هایتان شود.

یادتان باشد این اثرات مخرب با تجربه انواع غم و اندوه به مرور در چهره ظاهر می شوند. پش باید

  1. اولین تاثیر افسردگی بر چهره با آکنه خود را نشان می دهد

اولین قدم در بررسی تاثیر افسردگی بر چهره این است که بدانید وقتی احساس استرس می کنید، بدن شما هورمون کورتیزول بیشتری تولید می کند. کورتیزول باعث می شود بخشی از مغز شما که به نام هیپوتالاموس هورمونی به نام هورمون آزاد کننده کورتیکوتروپین (CRH) تولید کند.

تصور می‌ شود که CRH ترشح چربی از غدد چربی را در اطراف فولیکول‌ های مو تحریک می‌ کند. تولید بیش از حد روغن توسط این غدد می تواند منافذ شما را مسدود کرده و منجر به آکنه شود. البته بیشتر اعتقاد بر این است که انواع استرس باعث ایجاد آکنه می شود، تنها چند مطالعه وجود دارد که این ارتباط را بررسی کرده است.

یک مطالعه اپیدمیولوژیک در سال ۲۰۱۱ در کره جنوبی، عوامل بالقوه تشدید کننده آکنه را در ۱۲۳۶ نفر بررسی کرد. آنها دریافتند که تاثیر افسردگی بر چهره، استرس، کمبود خواب، مصرف الکل و قاعدگی به طور بالقوه می توانند آکنه را بدتر کنند.

به همین دلیل آکنه و جوش های ریز مهم ترین تاثیر غم بر قیافه را دارند و باید از آنها پیشگیری کرد.

  1. پف زیر چشم دیگر تاثیر غم و غصه بر چهره می باشد

پف زیر چشم با تورم زیر پلک شما مشخص می شود. با افزایش سن بیشتر شایع می شوند، زیرا ماهیچه های حمایت کننده اطراف چشم شما ضعیف می شوند. افتادگی پوست نتیجه از دست دادن خاصیت ارتجاعی نیز می تواند باعث ایجاد پف زیر چشم شود. البته این حالت نشان دهنده تاثیر غم بر چهره است، چون نتیجه آن تغییر حالات زیر چشم است.از دست دادن خاصیت ارتجاعی پوست نیز ممکن است به تشکیل پف زیر چشم شما کمک کند.

  1. پوست خشک هم تاثیر غم بر چهره و صوت است

لایه شاخی لایه بیرونی پوست شماست. حاوی پروتئین و لیپید هایی است که نقش مهمی در هیدراته نگه داشتن سلول های پوست شما دارند. همچنین به عنوان یک سد عمل کرده و از پوست زیرین محافظت می کند. وقتی لایه شاخی شما آنطور که باید کار نمی کند، پوست شما می تواند خشک شده و خارش داشته باشد.

با توجه به یک تحقیق در سال ۲۰۱۴ منتشر شده در Inflammation & Allergy Drug Targets، یک مطالعه روی موش نشان داد که تاثیر افسردگی بر چهره عملکرد لایه شاخی بدن شما را مختل می کند و ممکن است بر احتباس آب پوست تاثیر منفی بگذارد. به همین خاطر تاثیر افسردگی بر چهره با خشکی پوست خود را نشان می دهد.

  1. برافروختگی صورت دیگر تاثیر ناراحتی بر پوست و چهره است

در مقاله رابطه استرس و تنگی نفس در ویکی روان توضیح دادیم که استرس و ناراحتی باعث می شود عادات تنفسی خود را تغییر دهید. این عادات تنفسی می تواند باعث برافروختگی موقت صورت شما شود و به مرور حالات چهره تغییر کند. به همین خاطر تاثیر غم بر قیافه در تمام ابعاد خود را نشان می دهد.

  1. زخم لب دیگر تاثیر غم و غصه بر چهره است

بسیاری از مردم هنگامی که احساس استرس می کنند لب ها یا داخل دهان خود را می جوند. البته این تغییرات با تبخال های لب و جوش های چرکی هم خود را نشان می دهد.

چگونه افسردگی درمان می‌شود؟

بین ۸۰ تا ۹۰ درصد افرادی که دچار افسردگی می‌شوند را می‌توان درمان کرد. آنها در بیشتر موارد به درمان پاسخ خوبی می‌دهند.

قبل از انجام شروع هرگونه درمانی، نیاز است که مصاحبه و معاینه بدنی انجام شود. ممکن است حتی نیاز به آزمایش خون باشد، تا اطمینان حاصل شود که آیا افسردگی ناشی از بیماری‌هایی مانند تیروئید بوده و یا علت دیگری دارد؟

روان درمانی، مصرف داروهای درمانی و درنظر گرفتن روتین لایف استایلی مناسب میتواند شما را از افسردگی رهایی دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

ایمیل و شماره همراه شما هرگز نمایش داده نخواهد شد، وب سایت اختیاریست.

دیدگاه:پیام شما
نامنام شما
ایمیلایمیل
وب سایتوب سایت

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.